Τα παιδιά ενώνουν ή διχάζουν το ζευγάρι;
Ορισμένοι συνάνθρωποί μας - άντρες και γυναίκες - πιστεύουν ότι τα παιδιά σφυρηλατούν το δεσμό του ζευγαριού.
Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο έχω δει ανθρώπους των οποίων η σχέση βρίσκεται σε κρίση ν’ αποφασίζουν ν’ αποκτήσουν παιδί, ελπίζοντας ότι η γέννησή του θα τους φέρει πιο κοντά.
Όμως άλλο οι προσδοκίες κι’ άλλο η πραγματικότητα.
Η γέννηση ενός παιδιού σηματοδοτεί την εκκίνηση μιας μεταβατικής περιόδου για το ζευγάρι.
Όσο ευχάριστη και να φαίνεται ή και να είναι, οι γονείς βιώνουν ταυτόχρονα διαφόρων ειδών άγχη - συνειδητά και ασυνείδητα - ιδίως αν πρόκειται για το πρώτο τους παιδί.
Πιο συγκεκριμένα:
- Τα μέλη του ζευγαριού εκτός από σύντροφοι, γίνονται και γονείς. Άρα υπάρχει αλλαγή ρόλου.
- Ανησυχία για την αύξηση των οικογενειακών δαπανών
- Πώς μπορεί κάποιος να συνδυάσει την οικογενειακή με την επαγγελματική του ζωή;
- Κάποιοι γονείς οι οποίοι είχαν κακή σχέση, άρα και παράπονα από τους γονείς τους, συγκρίνουν τον εαυτό τους ως γονιό με τους δικούς τους γονείς, πράγμα που αναμοχλεύει δυσάρεστα βιώματα του παρελθόντος.
- Τα πράγματα περιπλέκονται περαιτέρω, καθόσον στις ήδη υφιστάμενες - φυσιολογικές διαφορές ανάμεσα στα μέλη του ζευγαριού έρχονται να προστεθούν κι’ εκείνες που σχετίζονται με τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Ας μην ξεχνάμε ότι οι δυο γονείς προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα, έχουν διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες, άρα μπορεί να έχουν διαφορετικές αξίες και πεποιθήσεις.
- Ο πρώτος χρόνος της ζωής ενός παιδιού είναι δύσκολος. Οι γονείς οφείλουν να είναι δίπλα του, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του (σωματικές και ψυχοσυναισθηματικές).
- Οι γονείς κουράζονται, στερούνται τον ύπνο τους, περιορίζουν κάποια από τα θέλω τους, ενώ λόγω απειρίας μεγαλοποιούν κάποιες καταστάσεις. Το βρέφος που δεν μιλάει, αλλά κλαίει γοερά, φέρνει το γονιό του σε απόγνωση, επειδή δεν μπορεί να αποκωδικοποιήσει το μήνυμά του.
- Σημαντικό ρόλο παίζει ο χαρακτήρας του παιδιού, καθώς και η απόσταση που χωρίζει το πραγματικό παιδί (αυτό που γεννήθηκε) από το φαντασιακό, δηλαδή αυτό που ονειρεύτηκαν οι γονείς στη διάρκεια της κύησης.
- Η συχνότητα των ερωτικών επαφών μπορεί να μειωθεί για διάφορους λόγους (θέμα επόμενου άρθρου), τόσο από την πλευρά της μητέρας, όσο και από την πλευρά του πατέρα.
- Κάποιοι γονείς (συνήθως οι μητέρες) διοχετεύουν όλη τους την τρυφερότητα στο παιδί τους, με αποτέλεσμα ο πατέρας να αισθάνεται μόνος και παραμελημένος.
- Ανάλογα συναισθήματα βιώνουν συνήθως οι μητέρες των οποίων οι σύζυγοι δεν συμμετέχουν στα της φροντίδας του μικρού παιδιού.
Ο ερχομός ενός παιδιού μπορεί να κάνει και τους δυο γονείς ευτυχισμένους εφόσον:
- Καθένας από τους δυο γονείς αισθάνεται καλά με τον εαυτό του και τη ζωή του.
- Η απόφαση για την απόκτηση παιδιού ήταν ώριμη και συνειδητή, δηλαδή με επαρκή επίγνωση των αλλαγών και των δυσκολιών που θ’ ακολουθήσουν.
- Καθένας από τους δυο γονείς είχε μια αρκετά καλή (τέλεια δεν υπάρχει) σχέση με τους δικούς του γονείς.
- Μεταξύ των δυο γονιών υπάρχει αλληλοκατανόηση και αλληλοϋποστήριξη.