Ο έρωτας έρχεται απρόσκλητος και μας δίνει φτερά!

Ο έρωτας είναι η πανανθρώπινη επιθυμία ένωσης δυο ανθρώπων μέσω της οποίας το Εγώ γίνεται Εμείς.  

Ο έρωτας χαρακτηρίζεται από πάθος, ενθουσιασμό και τάσεις κτητικότητας, της οποίας ο βαθμός ποικίλλει, δηλαδή εξαρτάται από την ψυχοσυναισθηματική ωριμότητα του (της) συντρόφου.

Λένε ότι ο έρωτας είναι τυφλός κι’ αυτό είναι αλήθεια.  

Εξαιτίας της εσωτερικής μας ανάγκης να βρούμε το ιδανικό αντικείμενο, παύουμε να βλέπουμε καθαρά, παραδινόμαστε στο ασυνείδητο, συνεπώς παραβλέπουμε τα ελαττώματα του αγαπημένου μας προσώπου.

Όλοι οι ερωτευμένοι ονειρεύονται. Ο ερωτευμένος βλέπει τον άλλο, όχι όπως πράγματι είναι, αλλά όπως ο ίδιος έχει ανάγκη να είναι.

Με άλλα λόγια: Ο έρωτας είναι καθαρά ναρκισσιστικός, επομένως -ασυνείδητα- εξιδανικεύουμε τον (την) άλλο(η) μόνο και μόνο  για να εξυπηρετήσουμε τους δικούς μας, προσωπικούς, σκοπούς!

Όποιος ως βρέφος, είχε μια επαρκώς καλή μητέρα, δηλαδή μια μητέρα η οποία ικανοποιούσε τις ανάγκες του, αυτός θα έχει την τάση να ερωτεύεται μ’ ένα πιο ισορροπημένο  τρόπο.

Κατά συνέπεια δεν θα έχει ανάγκη να εξιδανικεύει τον σύντροφό του, θα δέχεται τις ματαιώσεις που του παρουσιάζονται και δεν θα αναζητά με πάθος αυτό που του έλειψε, όταν ήταν μικρός.

Το άτομο του οποίου η μητέρα υπήρξε ανεπαρκής, ως ενήλικος θα έχει την τάση να  περνάει από τον ένα έρωτα στον άλλο. Όλοι αυτοί οι εύθραυστοι έρωτες θα διαλύονται με την παραμικρή αφορμή και θα μετατρέπονται σε μίσος που δηλητηριάζει τη ζωή.

Ο έρωτας είναι συνώνυμος της αγάπης;  Όχι δεν είναι. Όμως ο έρωτας, αν δυο άνθρωποι ταιριάζουν επί της ουσίας και είναι ψυχοσυναισθηματικά ώριμοι, μπορεί να μεταλλαχθεί σε αγάπη με το πέρασμα του χρόνου.

Σεβασμός, κατανόηση, αμοιβαιότητα, αλτρουισμός: Όλα ετούτα είναι η αγάπη!

Η αγάπη είναι ανιδιοτελής, καλλιεργείται με υπομονή, προσφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας και γαλήνης, ενώ ταυτόχρονα τονώνει την αυτοεκτίμηση του ανθρώπου.

Κάποιοι συνάνθρωποί μας λοιδωρούν την Γιορτή των Ερωτευμένων, δηλαδή την Γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, ως ξενόφερτη συνήθεια, χωρίς ουσία.

Καθένας από εμάς δικαιούται να έχει τα δικά του πιστεύω και ταυτόχρονα μπορεί να ενεργήσει με τον δικό του τρόπο, άρα να φέρει στα μέτρα του τα πράγματα.

Εύχομαι σε όλα τα ζευγάρια παντρεμένα ή μη, παλιά ή καινούργια ν' αντιμετωπίσουν την σημερινή γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου ως μια ευκαιρία φυγής από την ρουτίνα της καθημερινότητας, προσφοράς χαράς και τρυφερότητας στην(στον) αγαπημένη (ο), δηλαδή περαιτέρω σύσφιξης του δεσμού τους!