ΕΠΙΚΤΗΤΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Ο ψυχολόγος γνωρίστηκε με τον Σήφη σ’ ένα πρόγραμμα κατάρτισης για ΑΜΕΑ. Ο Σήφης «ήθελε να βρει την φόρμα του ψυχολογικά, μετά την μεσολάβηση του θανάτου του». Λαμπρός σπουδαστής, είχε παραδώσει την πτυχιακή του εργασία και όφειλε κάποια μαθήματα, όταν, ως πεζός, παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο.
Ο πατέρας του τον κατηγορούσε ότι είχε προκαλέσει το ατύχημα σε μια προσπάθεια να αυτοκτονήσει, αλλά ο ίδιος το αρνιόταν κατηγορηματικά. Στην διάρκεια των πρώτων συνεδριών αναφέρθηκε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, πάντα με τον ίδιο στερεότυπο τρόπο, στο ατύχημα, το οποίο θεωρούσε ως «ημερομηνία του θανάτου του».
Αρχικά υπήρχαν αμφιβολίες για το κατά πόσον θα μπορούσε να επιζήσει. Τελικά συνήλθε μετά από πολύμηνη παραμονή στο νοσοκομείο και πολλαπλές επεμβάσεις, όμως είχε επηρεαστεί η ομιλία του και, το κυριότερο, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα μνήμης. Εξίσου οδυνηρές υπήρξαν οι επιπτώσεις στην προσωπική του ζωή: α) έχασε την δουλειά του, β) τον εγκατέλειψε η κοπέλα του, γ) απομακρύνθηκαν οι φίλοι του και δ) διαταράχτηκαν οι σχέσεις του με τον πατέρα του.
Ο πατέρας του τον κατηγορούσε ότι δεν προσπαθούσε όσο θα έπρεπε και τον παρότρυνε να συμβιβαστεί με την καινούργια πραγματικότητα, αφού δεν ήταν ο ίδιος, όπως παλιά. Ο Σήφης αντιλαμβανόταν ότι ο πατέρας του είχε πάψει να τον εμπιστεύεται, σε αντίθεση με την μητέρα του, την οποία αποκαλούσε αγία και ήταν η μόνη που πίστευε ότι ο γιος της είχε διατηρήσει κάποιες από τις ικανότητές του.
Ο Σήφης δυσκολευόταν να αποδεχτεί το γεγονός ότι ανήκε στα ΑΜΕΑ και περνούσε τα διαλείμματα μόνος, απομονωμένος από τους συσπουδαστές του. Τον ενοχλούσε ότι είχε χάσει τους παλιούς του φίλους και ενδιαφερόταν να πληροφορηθεί με ποιο τρόπο μπορούσε να τους επανακτήσει . Αρκετές συνεδρίες αφιερώθηκαν στην ουσία και το νόημα της φιλίας.
Αναφερόμενος στην κοπέλα του, θυμόταν ότι του είχε συμπαρασταθεί για ικανό χρονικό διάστημα, προτού αποφασίσει να παντρευτεί κάποιον άλλο. Μέσω της ψυχοθεραπείας ο Σήφης συνειδητοποίησε ότι, μετά το ατύχημα, την είχε εξιδανικεύσει. Προηγουμένως θεωρούσε ότι δεν είχαν καμία πνευματική επαφή, την χαρακτήριζε «γλυκό ζωάκι» και, ενώ εκείνη τον πίεζε με διάφορους τρόπους να την παντρευτεί, εκείνος επιμελώς το απέφευγε.
Στο τέλος του προγράμματος ο Σήφης είχε αποκτήσει επαφές με κάποιους από τους συσπουδαστές του, ήταν στα πρόθυρα «να πατήσει το delete» σε σχέση με την κοπέλα του και είχε αποφασίσει να επωφεληθεί της ένταξής του στα ΑΜΕΑ, προκειμένου να βρει μια καινούργια δουλειά.